Bardzo lubię jajka sadzone podane na różne sposoby, moje wcześniejsze propozycje znajdziecie tutaj.
Tym razem przygotowałam je inaczej, na chudej, wędzonej szynce i w krążku czerwonej papryki. Jajko sadzone prezentuje się wspaniale , dodałam też masło czosnkowe Lurpak (lekko solone, z dodatkiem pieprzu, które dostałam od firmy w świątecznej paczce), masło wzbogaciło smak jajka, nie dodawałam wcale soli. Do tego jajko sadzone jest mniej kaloryczne, gdyż postanowiłam trochę zmniejszyć ilość kalorii w moich daniach.
Jajko sadzone w papryce (light):
1 jajko
1 krążek czerwonej papryki
1 plaster wędzonej szynki
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżeczka masła czosnkowego Lurpak
4-5 łyżek oleju do smażenia
Szczypiorek siekamy. Szynkę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło czosnkowe, układamy krążek papryki i paski szynki. Chwilkę smażymy , następnie do środka krążka papryki wbijamy jajko, zmniejszamy ogień i smażymy jajko aż białko się zetnie.
Wykładamy jajko na talerz za pomocą łopatki, posypujemy szczypiorkiem, doprawiamy kolorowym pieprzem, podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Często robię, bo bardzo lubię – nawet fotki mam zrobione już jakiś czas temu 😉