Najlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający, aksamitny sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych (serki homo) jest ten, który przygotowywała zawsze moja mama.
Tym razem według maminego przepisu przygotowała sernik moja siostra Agnieszka, jedliśmy go na Wielkanoc. Ten sernik jest doskonały też na inne uroczystości, czy imprezy. Polecam ten sernik z galaretką, z biszkoptami i przeróżnymi owocami, a w szczególności z truskawkami. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu, masa i galaretki dosyć szybko tężeją, więc łasuchy po ok. 2-3 godzinach mogą go już konsumować ze smakiem. Chociaż nie zaszkodzi mu dłuższe przebywanie w lodówce 😉
Polecam przepis na najlepszy sernik na zimno jak i na inne serniki Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami, pomarańczowy sernik na zimno z bezami :
Składniki:
- 1000 g serek homogenizowany, (może być waniliowy)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 100 g masła + 1 łyżka do wysmarowania tortownicy
- 4 jajka
- 4 op. galaretki o różnych kolorach
- truskawki,
- 4 łyżki żelatyny,
- okrągłe biszkopty
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Brzeg tortownicy smarujemy masłem, biszkopty układamy na dnie tortownicy . Wszystkie galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość wody do 400 ml, każdą w osobnym naczyniu, zostawiamy do stężenia. Masło rozpuszczamy, studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. Do rondelka wsypujemy 4 łyżki żelatyny, zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje, podgrzewamy aż się rozpuści, studzimy. Truskawki kroimy w ósemki. Do misy robota przekładamy żółtka, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i dokładnie ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie łyżkę serka homogenizowanego i łyżkę białka, cały czas ubijając na średnich obrotach, na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło i żelatynę.
Na wyłożone w tortownicy biszkopty przekładamy ok. 1/3 masy serowej, następnie układamy w różnych miejscach po trochę galaretki, które nie muszą być bardzo sztywne, gdyż zastygną w lodówce, przykrywamy je pozostałą masą serową. Wyrównujemy powierzchnię sernika, po dodaniu żelatyny masa dosyć szybko tężeje. Układamy na powierzchni nabierając łyżką różne kolory stężałej galaretki (ma mieć nieregularną powierzchnię), układamy truskawki na brzegach i na środku sernika, lekko je dociskając, wstawiamy tortownicę z sernikiem na zimno do lodówki. Przed konsumpcją wyjmujemy sernik z lodówki, ściągamy tortownicę, dzięki temu, że jej rant był wysmarowany masłem sernik lekko od niej odchodzi. Sernik kroimy w trójkąty i przekładamy na talerzyki. Smacznego!
Dawno nie robiłam sernika na zimno,muszę chyba sie zdecydować bo Twój tak kusi:)
Mmm, wygląda znakomicie 🙂
Sernik totalna porażka. Cały się rozjechał. A dziecko miało być szczęśliwe. Cóż…
Ten sernik zawsze wychodzi, może to wina żelatyny. Ja zawsze wykorzystuję marki Winiary.
Pingback: Sernik pieczony z owocami i galaretką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszny!!!!!!!! Dlugo szukalam przepisu na sernik jak za dawnych lat. Znalazlam. Dziekuje.
Ten przepis to porażka 👎 powinien być gładki i ścisły, my jedliśmy go łyżką nie polecam
Sernik zawsze wychodzi idealny. Anonimowo świetnie sie komentuje 😛
Sernik wyszedł pyszniutki, robię go dzisiaj kolejny raz – pychotka, dzięki za przepis
Przepyszny sernik, dzięki za przepis.
Robię dzisiaj drugi raz.
Nie rozumiem osób, ktòre negatywnie pisza, co mogło nie wyjść?
Pozdrawiam Ewa
Ludzie są zazdrośni bo sami nie potrafią zrobić.
Super serniczek idealnie dobrane składniki konsystencja wyszła idealna polecam – warto zrobić , a robi się szybko dziękuję za super pomysł na sernik na zimno .
Super serniczek idealnie dobrane składniki konsystencja wyszła idealna polecam – warto zrobić , a robi się szybko dziękuję za super pomysł na sernik na zimno .
Przepyszny sernik, dzięki za przepis.
Robię dzisiaj drugi raz.
Nie rozumiem osób, ktòre negatywnie pisza, co mogło nie wyjść?
Pozdrawiam Ewa