Przy niedzieli upiekłam bułki na śniadanie. Nie ma to jak niedzielne śniadanie z chrupiącymi, domowymi bułeczkami. Pieczenie bułek zaczyna być normą;) Miałam wczoraj nastawić ciasto na nocne bułeczki, ale tak zaprzątnęło moją głowę oglądanie filmu, że bułeczki wyleciały z głowy.
Staram się jednak by niedzielne bułeczki nie były takie same, dzisiaj ciasto przygotowałam z mąki żytniej razowej i pszennej, posypałam bułeczki mieszanką płatków i ziaren.
Bułki razowe powiem szczerze należą do moich ulubionych, ale w sklepie są dosyć drogie. Te moje są pyszne, chrupiące, do tego tanie.
Polecam je wypróbować, gdyż są łatwe w wykonaniu, na pewno Wam będą smakowały.
Bułki razowe z płatkami:
Składniki na 9 dużych bułek:
- 300 ml wody
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
Dodatki
- woda do posmarowania + 2 łyżki mieszanki płatków z ziarnami
Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy 3 łyżki oleju.
Drożdże suche mieszamy z solą, cukrem, dwoma gatunkami mąki i mieszamy (ja tradycyjnie w FP 270 Kenwood). Wlewamy płynne składniki, łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy ręcznie na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 9 kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko wyrabiamy w dłoni, boki zawijamy pod spód i formujemy owalne bułeczki. Odstawiamy bułeczki ponownie do piekarnika na 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy bułki wodą, posypujemy mieszanką płatków i ziaren. Bułki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce.
Podajemy ze słodkimi lub innymi dodatkami, z masłem, serem, pomidorem i zimnym mlekiem są też wyśmienite.
Bułeczki prezentują się bardzo apetycznie, nie ma to jak domowe pieczywo, też ostatnio piekę nałogowo
Idę piec 😀
Wyrobiłam ciasto (niestety ręcznie, brak robota 🙁 ) Ciasto wyszło dosyć gęste, takie powinno być, czy może następnym razem dolać więcej wody??
Może wyrabiaj ciasto dłużej, często to wina mąki, jeśli faktycznie za gęste wyszło, to proszę dodać minimalną ilość wody.