Serowe ciastka z jabłkami i z lukrem cytrynowym, przepis ze strony mojeciasto.pl ciut zmodyfikowany
SKŁADNIKI:
200 g mąki
50 ml mleka 3,5 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g twarogu tłustego
100 g margaryny + 1 łyżka do posmarowania blachy
50 g cukru
1 jajko
1 szkl. cukru pudru
sok z połowy cytryny
1 duże słodkie jabłko
Przygotowanie:
Margarynę wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na minutę do mikrofalówki na pełną moc, aby się rozpuści, wlewamy do niej mleko i studzimy, Do misy od robota wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy je mieszadłem, a następnie wlewamy rozpuszczoną margarynę z mlekiem, dokładnie mieszamy mikserem. Następnie wyjmujemy twaróg z opakowania i kawałki wrzucamy do misy z ciastem, włączamy robot i dokładnie wszystko łączymy. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto, które dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ręką. Dzielimy ciasto na pół, wałkujemy na dość cienki placek, który kroimy na kwadraty. Z drugim kawałkiem robimy to samo (z ciasta wykroiłam 12 kwadratów) Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na pół, wykrawamy gniazdka nasienne i kroimy w kawałki, powinno być tyle kawałków ile mamy kwadratów. Całe jajko roztrzepujemy trzepaczką, smarujemy nim za pomocą pędzelka brzegi kwadratu, na jednej połowie ciasta kładziemy kawałek jabłka, składamy na pół i zlepiamy je za pomocą widelca. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze posmarowanej margaryną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem 30 minut. Wyjmujemy bułki razem z blachą, studzimy je. Przygotowujemy lukier cytrynowy: do metalowej miski wsypujemy całą szklankę cukru pudru, wlewamy ok. 100 ml wrzącej wody i dokładnie ucieramy masę łyżką, aby nie było grudek, na koniec dodajemy sok z 1/2 cytryny cały czas ucieramy. Płynnym lukrem należy posmarować każdą ostudzoną bułkę i pozostawić aż lukier stwardnieje.