Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti

Ten pyszny, lekki  deser jogurtowy z truskawkami jest w wersji light (ma mało cukru), jest prosty i robi go się bardzo szybko. Dla urozmaicenia zastosowałam ciasteczka amaretti jako składnik spodu, ale można je pominąć, bez spodu też będzie smaczny.

Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti:

Deser jogurtowy z truskawkami

 

  • 350 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 truskawek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 16 ciasteczek amaretti
  • 1 łyżka masła

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekane  w szatkownicy FP 270 amaretti, mieszamy aż powstanie mokry piasek, wykładamy nimi spód metalowych obręczy, wstawiamy do lodówki na 15 minut. 3,5 truskawki kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, gdy puszczą sok dodajemy 3 łyżki wody i zagotowujemy, dodajemy żelatyny  mieszamy do rozpuszczenia żelatyny (nie gotujemy). Gęsty, schłodzony jogurt naturalny  miksujemy  chwilkę z truskawkami z żelatyną (ja mam swój niezastąpiony blender Triblade). Masę przekładamy do metalowych obręczy, ze spodami z amaretti.  Wstawiamy desery na godzinę do lodówki.

Wykładamy deser z obręczy pomagając sobie cienkim nożem. Rozkruszamy w dłoni 1 ciasteczko amaretti i posypujemy nim powierzchnię deseru. Dekorujemy połówkami truskawek.. Deser jest niskokaloryczny, zrobimy wersję super light jak damy mniej cukru, oraz nie damy ciasteczek na powierzchni, albo zrobimy go bez spodu.  Pyszny!

deser jogurtowy z truskawkamideser jogurtowydeser jogurtowydeser jogurtowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti

  1. Pingback: Lekki jogurtowiec z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *