Ten pyszny, lekki deser jogurtowy z truskawkami jest w wersji light (ma mało cukru), jest prosty i robi go się bardzo szybko. Dla urozmaicenia zastosowałam ciasteczka amaretti jako składnik spodu, ale można je pominąć, bez spodu też będzie smaczny.
Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti:
- 350 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 5 truskawek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 16 ciasteczek amaretti
- 1 łyżka masła
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekane w szatkownicy FP 270 amaretti, mieszamy aż powstanie mokry piasek, wykładamy nimi spód metalowych obręczy, wstawiamy do lodówki na 15 minut. 3,5 truskawki kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, gdy puszczą sok dodajemy 3 łyżki wody i zagotowujemy, dodajemy żelatyny mieszamy do rozpuszczenia żelatyny (nie gotujemy). Gęsty, schłodzony jogurt naturalny miksujemy chwilkę z truskawkami z żelatyną (ja mam swój niezastąpiony blender Triblade). Masę przekładamy do metalowych obręczy, ze spodami z amaretti. Wstawiamy desery na godzinę do lodówki.
Wykładamy deser z obręczy pomagając sobie cienkim nożem. Rozkruszamy w dłoni 1 ciasteczko amaretti i posypujemy nim powierzchnię deseru. Dekorujemy połówkami truskawek.. Deser jest niskokaloryczny, zrobimy wersję super light jak damy mniej cukru, oraz nie damy ciasteczek na powierzchni, albo zrobimy go bez spodu. Pyszny!
Wygląda jak panna cotta! Ekstra 🙂
wspaniały jest ten deser 🙂 uwielbiam takie jogurtowe!
Pingback: Lekki jogurtowiec z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię