Ten pyszny, lekki deser jogurtowy z truskawkami jest w wersji light (ma mało cukru), jest prosty i robi go się bardzo szybko. Dla urozmaicenia zastosowałam ciasteczka amaretti jako składnik spodu, ale można je pominąć, bez spodu też będzie smaczny.
Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti:
- 350 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 5 truskawek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 16 ciasteczek amaretti
- 1 łyżka masła
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekane w szatkownicy FP 270 amaretti, mieszamy aż powstanie mokry piasek, wykładamy nimi spód metalowych obręczy, wstawiamy do lodówki na 15 minut. 3,5 truskawki kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, gdy puszczą sok dodajemy 3 łyżki wody i zagotowujemy, dodajemy żelatyny mieszamy do rozpuszczenia żelatyny (nie gotujemy). Gęsty, schłodzony jogurt naturalny miksujemy chwilkę z truskawkami z żelatyną (ja mam swój niezastąpiony blender Triblade). Masę przekładamy do metalowych obręczy, ze spodami z amaretti. Wstawiamy desery na godzinę do lodówki.
Wykładamy deser z obręczy pomagając sobie cienkim nożem. Rozkruszamy w dłoni 1 ciasteczko amaretti i posypujemy nim powierzchnię deseru. Dekorujemy połówkami truskawek.. Deser jest niskokaloryczny, zrobimy wersję super light jak damy mniej cukru, oraz nie damy ciasteczek na powierzchni, albo zrobimy go bez spodu. Pyszny!
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Wygląda jak panna cotta! Ekstra 🙂
wspaniały jest ten deser 🙂 uwielbiam takie jogurtowe!
Pingback: Lekki jogurtowiec z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię