Duszona marchewka z groszkiem na gęsto to taki obiadowy klasyk. Zasmażana na maśle Marchewka z groszkiem to ulubiony dodatek obiadowy z mojego dzieciństwa. Niestety mimo usilnych starań mój syn nie cierpi marchewki pod żadną postacią. Ja uważam, że Marchewka z groszkiem doskonale pasuje do mielonych kotletów, które zawsze uwielbiałam właśnie w takim zestawieniu. Również marchewka z groszkiem idealnie pasuje do kurczaka w potrawce z ryżem. Mam takie swoje ulubione zestawienia.
Duszona Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki:
- 1 kg marchewka,
- 30 dag groszek mrożony,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli
Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy. Do garnka wsypujemy 1 kg pokrojonej w kostkę marchewki, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli i zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu do odparowania wody, na spód dodajemy 2 łyżki masła, aby uzyskać kleistość marchewki, dodać znów 2 łyżki masła, wsypujemy mrożony groszek i dusimy jeszcze 10 minut. Można wykorzystać groszek konserwowy, ale wg mnie smakuje nieco gorzej niż z mrożonego, czy świeżego groszku. Niektórzy zagęszczają marchewkę niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą, ale ja nie widzę takiej potrzeby. Masło doskonale spełnia tuttaj swoją rolę.
Smacznego.
Pingback: Buraczki tarte - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zupa marchewkowa z kurkumą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię