Przepis na kruche rogaliki bez cukru wreszcie wyszperałam z moich notatek. To był mój ulubiony przepis na rogaliki. Zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie, przygotowywało je się bardzo szybko i nie wymagały dużo pracy, do tego są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze w domu. A smakują wszystkim. Do tej pory to Piotrek przygotowywał swoje drożdżowe rogaliki, bo ja nie mogłam znaleźć kartki z przepisem, który dostałam od babci. Niech żyje porządek 😉 pisanie bloga to był jednak dobry pomysł, powoli wszystkie moje przepisy znajdą tutaj swoje miejsce.
Przepis na kruche rogaliki bez cukru jest prosty, jak drut 😉 poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę poćwiczyć, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów.
Do ciasta nie dodajemy cukru, jeśli nadzienie będzie z nisko słodzonej konfitury i posypiemy je małą ilością cukru pudru, to będziemy mieć prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie, regulujemy ich słodycz rodzajem nadzienia. Jak chcemy by były bardzo słodkie to dodajemy np. czekoladę. Do farszu możemy dać również lekko słodzony twaróg, rogaliki nadziewamy tym co lubimy. Ja jako nadzienie wykorzystałam konfiturę – czekoladowe truskawki od Towarów Niezwykłych. Jestem zafascynowana ich produktami, a dostałam ich spory zestaw jako nagrodę.
Przepis na kruche rogaliki bez cukru :
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
200 g masła lub margaryny
szczypta soli
opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada
cukier puder do posypania
Masło lub margarynę wyciągamy z lodówki, aby zmiękło. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę miękkie masło lub margarynę i gęstą śmietanę lub jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na kilka części (ja podzieliłam na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta, radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta nakładamy łyżeczką nadzienie i zwijamy ciasto w kształt rogalika.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
smacznie wyglądają:)
Były bardzo smaczne, zniknęły w oka mgnieniu.
a ile dni mogą poleżeć – bo planuję na Komunię 🙂
Emilia, trudno mi powiedzieć, z tej porcji wychodzi ok. 50 sztuk i one zawsze znikały w ciągu jednego dnia. Myślę, że jak je włożysz do pojemnika to kilka dni wytrzymają, ale świeże są najlepsze.
zrobiłam – są przepyszne – dodałam konfitury z fig i drugie z czarną porzeczką – dałam po 2 dla dzieci i resztę musiałam schować do pudełek – na pewno zrobię je jeszcze nie raz 🙂 pozdrawiam
Pingback: Kruche ciasteczka z malinami i cukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pycha:)
Pingback: Kruche rogaliki z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Upiekłam- są pyszne :))
I jakie proste do zrobienia 🙂