Lada moment będziemy obchodzić Dzień Mamy. Proponuję przygotować na ten dzień Pijane rogaliki na Dzień Mamy. Jako, że u nas w domu wszyscy są pełnoletni mogą je jeść wszyscy. Pijane, ponieważ do farszu wykorzystałam rum. Przepis na kruche rogaliki bez cukru podawałam ostatnio. To jest mój ulubiony przepis na rogaliki. Rogaliki zawsze mi smakują, nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze w domu. A smakują wszystkim.
Farsz do rogalików został przygotowany z suszonych bakalii, m.in. rodzynek i moreli, marki KRESTO, które ostatnio otrzymałam od Świadome Odżywianie, oraz suszonych fig. Bakalie po otworzeniu paczki okazały się bardzo świeże i słodkie, nie dodałam więc do dżemu ani grama cukru, słodycz dżemu pochodzi z suszonych owoców.
Przepis na dżem z suszonych owoców i rumu:
Dżem jest bardzo słodki, ale nie dodajemy do jego przygotowani cukru, cała słodycz pochodzi z dobrej jakości suszonych owoców. Dżem jest bardzo smaczny, ale przeznaczony dla dorosłych. Przygotowanie dżemu zajmuje dosłownie 15 minut.
Składniki:
1 szklanka wymieszanych suszonych owoców: rodzynki, morele, figi
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki rumu jasnego Bacardi
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Do szklanki wsypujemy suszone owoce w równych proporcjach: figi, rodzynki, morele. Owoce wspujemy do rondelka, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu, aż owoce napęcznieją, a woda odparuje. Dodajemy 1/4 szklanki rumu i gotujemy jeszcze 5 minut. Rum nadaje lekko wytrawnego smaku i aromatu. lekko przestudzone owoce miksujemy blenderem (ja posiekałam szatkownicą FP 270 Kenwood). Dżem odstawiamy do wystudzenia, raczej nie starczy czasu aby postał dłużej w lodówce. Wykorzystujemy dżem jako dodatek do ciast, deserów, lodów.
Do ciasta na rogaliki nie dodajemy cukru, nadzienie to dżem z suszonych owoców i rumu, posypiemy je małą ilością cukru pudru, to będziemy mieć prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie.
Przepis na kruche rogaliki bez cukru :
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. jogurtu greckiego
200 g margaryny
szczypta soli
opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada
cukier puder do posypania
Margarynę wyciągamy z lodówki, aby zmiękła. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na kilka części (ja na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta, radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta nakładamy łyżeczką farsz z dżemu z suszonych owoców i rumu i zwijamy ciasto w kształt rogalika.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.