Jak zrobić gulasz wołowy? Często dostaję e-maile z tym pytaniem. Dzisiaj przedstawię Wam etapy przygotowania gulaszu wołowego bez zbędnych składników, tylko: 80 dag wołowiny, 2 łyżki 100 % oleju rzepakowego, 2 łyżki mąki, 1 łyżka ostrej papryki,1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku, 1 małą łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą i 1 łyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy.
Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy
Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą soczyste. Dodajemy łyżkę mielonej papryki i podsmażamy dalej. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Możemy też przed dodaniem wody wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć całość kilka minut.
Ja lubię klasyczną wersje gulaszu, więc nie dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej.
Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą, gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje.
Uwielbiam!
A mam pytanie,zawsze mam problem z tym na jakim ogniu smaży się mięso.Akurat tutaj w tym gulaszu jak jest?podsmażasz najpierw na dużym ogniu,a później gotujesz na małym czy odwrotnie?jestem początkująca i proszę o wyrozumiałość:-)
Monika, mięso podsmażam na bardzo rozgrzanym tłuszczu, gdy sie szybko zarumieni, zmniejszam gaz , gdy wlejemy wrzaca wode dusimy na małym ogniu aby płyn za szybko nie wygotował się, a mieso miało czas zmieknąć..
Jak czytam że olej rzepakowy idealnie nadaje się do smażenia to mam ciarki
Bardziej niż słonecznikowy, czy oliwa.
Gulasz Ok Tradycyjny przepis Jeśli chodzi o czas duszenia mięsa wołowego to zdecydowanie dłużej Ja dusiłam dwie i pół godziny iByl mieciutki smaczny i kawałki mięsa były w całości