Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej.
Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:)
W akcji wspólnego pieczenia bezy brały udział oprócz mnie następujące blogerki:
- Małgosia – Smaki Alzacji
- Agnieszka – Studnia Smaków
- Agnieszka – Rustykalna Kuchnia
- Ania – Everyday Flavours
- Łucja – Fabryka Kulinarnych Inspiracji
- Joasia – Kuchnia Joasi
Beza Pavlova podawana jest z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie. Ja bardzo lubię pavlovą z truskawkami, i listkami mięty, ale akurat nie było truskawek w sklepie.
Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów nigdy wtedy nie brakowało, jak dla mnie jest za słodki i sycący. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami, bardzo smakuje Piotrowi, zdarza się, że potrafi zjeść bezę sam. Ja zawsze jem owoce z bezy. Ale ja nigdy nie jadałam bezy, nawet jak chodziłam do szkoły. Koleżanki zajadały się bezami z cukierni, niektóre przełożone kremami, bitą śmietaną, słodkimi jak ulepek. Patrzyły na mnie jak na kosmitę, bo jak nie można uwielbiać bezy. Ano można.
Beza Pavlova na zewnątrz ma być krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Użyłam schłodzonych białek , których nadmiar zawsze zamrażam. Zwykłego cukru nie miałam, więc zastosowałam cukier trzcinowy. Upieczenie bezy nie jest trudne, po ubiciu wszystkich składników masa ma być gęsta i błyszcząca. Tym razem przed suszeniem bezy uformowałam ją w ten sposób by miała podwyższone brzegi, a jednocześnie była wklęsła w środku, to miejsce wypełniłam ubitą śmietaną, które pokryłam winogronami, plasterkami kiwi i mrożonymi jagodami..
Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami:
Składniki na wielkość 22 cm:
6 białek z jajek
300 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Do dekoracji:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukier puder
mrożone jagody
1 owoc kiwi
kilka czerwonych winogron
Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
Masę przekładamy na papier, najlepiej silikonową łyżką i formujemy koło, wydrążamy środek podnosząc brzegi do góry. Do środka gotowej bezy będziemy wkładać ubitą śmietanę.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy blaszkę z bezą. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc.
Wyciągamy bezę z piekarnika, przekładamy na paterę, na którym podamy bezę Pavlową.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę przekładamy do wydrążonego środka bezy. Dekorujemy plasterkami kiwi, ćwiartkami winogron i jagodami.
Zalecam schłodzić bezę przed podaniem około godziny w lodówce.
Ten deser nie ma szans postać dłużej.
Smacznego.
Piękna Pavlova!
Ja wprawdzie nie z Wielkopolski ale również z Wami piekłam 😉
Dziękuję za wspólną zabawę i polecam się na przyszłość.
pięknie Ci wyszła 🙂 dziękuję za wspólne pieczenie 🙂 pozdrawiam!!
Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom