Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Do przygotowania tego ostatkowego deseru natchnęła mnie letnia Pavlowa Margarytki.

Jest to bardzo popularny tort bezowy, do tego efektownie wyglądający.  Tort Pavlova, czyli beza może być przygotowana na Walentynki i zjedzona z ukochaną osobą.
Podobno deser przygotowano aby uczcić występ rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej, a jego lekka forma miała nawiązywać do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny.
Pavlova podawana jest z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie.
Ten deser przygotowałam pierwszy raz w życiu, ale po reakcji degustatorów zapewne nie ostatni.
Bezę do Pavlowej przygotowuję podobnie ja Margarytka, dodałam jednak czerwony ocet winny i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, na zewnątrz beza była krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Użyłam schłodzonych białek , któe zostały mi z pieczenia pączków.Upieczenie bezy nie było trudne, po ubiciu wszystkich składników masa była gęsta i błyszcząca.
 Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami:
Tort pavlova z bitą śmietana i owocami
Składniki na foremkę w kształcie serca:
 6 białek z  jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
 Do dekoracji:
orzeszki piniowe w polewie cukrowej
330 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
garść mrożonych malin i jagód
Blaszkę w kształcie serca wykładamy  papierem do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, wlewamy 1 łyżkę octu, a potem dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.  Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cukier z wanilią, ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
Masę przekładamy na papier, najlepiej silikonową łyżką i formujemy serce w kształcie formy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy formę z bezą. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130  stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika.  Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać jak napisała Margarytka, moja dokładnie tak wyglądała.
Wyciągamy bezę z piekarnika, przekładamy na talerz, na którym podamy pavlową.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę przekładamy na bezę, również nadając jej kształt serca. Posypujemy posiekanymi orzeszkami piniowymi ( ja je posiekałam w szatkownicy FP 270 Kenwood) , ozdabiamy malinami i jagodami, ponownie posypujemy posiekanymi orzeszkami i podajemy. Ten deser nie ma szans postać dłużej.
Smacznego.
Tort pavlovatort pavlova - orzeszki piniowetort pavlovatort pavlovaTort pavlova
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami

  1. Pięknie wyszła ta Pavlova :))) uwielbiam bezy, ale jeszcze nie doszłam do zrobienia swojej, czas chyba to zmienic :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj

  2. Justyś nie wiem jak piecze Twój piekarnik, termoobieg dodaje ok. 20 stopni, więc susz w piekarniku nastawionym na 110 stopni, ale obserwuj bezę podczas suszenia.

  3. Pingback: Pavlova z bitą śmietaną i owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *