Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza na sałacie to dzisiejsza propozycja na obiad/ kolację.
IMG_8502

Składniki:

250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)

2 ząbki czosnku

3 plastry boczku

1 łyżka oliwy z oliwek

20 szt. czarnych oliwek

200 g makaronu w kształcie ryżu

1/2 op. mixu sałat

1 pomidor

sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

kostka do gotowania makaronu

natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy z kostką do gotowania makaronu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszankę morską przelewamy wrzącą wodą, odcedzamy i dodajemy do podsmażonego boczku, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, podsmażamy 5 minut, dodajemy ugotowany makaron i pokrojone na pół czarne oliwki, smażymy 2 minuty. Mix sałat rozkładamy na talerzu, wykładamy mieszankę z patelni, obkładamy ósemkami pomidorów i świeżą natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *