Makaron z owocami morza na sałacie to dzisiejsza propozycja na obiad/ kolację.
Składniki:
250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
2 ząbki czosnku
3 plastry boczku
1 łyżka oliwy z oliwek
20 szt. czarnych oliwek
200 g makaronu w kształcie ryżu
1/2 op. mixu sałat
1 pomidor
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
kostka do gotowania makaronu
natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy z kostką do gotowania makaronu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszankę morską przelewamy wrzącą wodą, odcedzamy i dodajemy do podsmażonego boczku, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, podsmażamy 5 minut, dodajemy ugotowany makaron i pokrojone na pół czarne oliwki, smażymy 2 minuty. Mix sałat rozkładamy na talerzu, wykładamy mieszankę z patelni, obkładamy ósemkami pomidorów i świeżą natką pietruszki.