Udka pieczone

Udka pieczone w marynacie miodowej

Składniki
  • 6 szt udka kurczaka z podudziem,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 łyżka majeranek,
  • 4 łyżki ocet balsamiczny,
  • 1 łyżka miód,
  • 3 łyżki olej,
  • sól pieprz papryka
Przygotowanie:
6 udek kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Udka rozdzielamy ostrym nożem na pałki i podudzie, posypujemy papryką z każdej strony i układamy w formie do pieczenia. Następnie będziemy każdy kawałek kurczaka smarować marynatą, którą przygotujemy w miseczce.Przygotowujemy marynatę z wyciśniętego przez praskę czosnku, wymieszanego z majerankiem. 3 łyżkami oleju, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i marynujemy kawałki kurczaka, wstawiamy z blaszką na 2 godziny do lodówki. Kurczaka pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, po 30 minutach odwracamy na drugą stronę, w razie potrzeby delikatnie podlewamy wrzącą wodą i pieczemy kolejne 30 minut. Mięso musi być ładnie opieczone a jednocześnie nie możemy przypalić. Mięso można podawać na ciepło i na zimno.Możemy pieczone kawałki kurczaka podawać z sałatką kartoflaną.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.