Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem

Gdy przychodzi pora, że ceny papryki idą w dół, mamy wtedy spore pole do popisu. Możemy przygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to pomysł na szybki obiad, wyrabiamy się w godzinę.  Papryka faszerowana może być przygotowywana w różnych konfiguracjach, z ryżem, z kurkami itp.
Tym razem Papryka faszerowana mięsem mielonym z szynki i pęczaku w wykonaniu Piotra.

SAM_7350

Składniki:
  • 6 szt zielonych papryk,
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa z szynki
  • 200 g podgardla wędzonego
  • 1/2 szklanki suchego pęczaku
  • do smaku sól i pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i ziołami
  • chili w młynku Kotanyi
  • olej rzepakowy

Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy.  Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą szatkownicy (Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojone podgardle, sypki pęczak, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy solą,  pieprzem, suszonymi pomidorami i chili , dokładnie mieszamy. Faszerujemy masą  papryki, żaroodporne naczynie skrapiamy delikatnie olejem, układamy w nim paprykę, posypujemy chili  z wierzchu, przykrywamy odciętymi czubkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, zapiekamy 40 minut, a następnie na 10 minut dodajemy jeszcze termoobieg. Papryka powinna być miękka, a skórka powinna z niej łatwo odchodzić. Wyjmujemy papryki i podajemy na gorąco. Po przekrojeniu widać doskonale smakowity farsz 🙂

Smacznego!

SAM_7354SAM_7360SAM_7325SAM_7327

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *