Przyszła pora na kolejne owoce sezonowe, czerwone mirabelki i brzoskwinie, o tej porze roku świetnie pasują do placków i ciast z owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm.
Ciasto z owocami letnimi:
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanka cukru
karmel z wanilią w młynku Kotanyi
migdały w płatkach KRESTO
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar
150 ml mleka
czerwone mirabelki
brzoskwinie
1 łyżka domowy cukier waniliowy
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Do tortownicy przekładamy ciasto, obkładamy połówkami mirabelek, plastrami brzoskwini,posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem. Wyjmujemy z formy i kroimy.
Smacznego!