Mój tata dba każdego roku o to, by w ogrodzie nie zabrakło cukinii i kabaczków, ja muszę to potem jakość przerobić na dania, cukinie i kabaczki rosną na działce jak zwariowane.
Cukinia stała się ostatnio bardzo modnym składnikiem dań. Doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy.
U mnie też zawsze znajduje zastosowanie. Bardzo lubimy rumiane placki, zarówno ziemniaczane jak i cukiniowe. Takie mocno przysmażone najbardziej nam smakują. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, można startą cukinię lekko posolić i zostawić aby nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko odcisnąć ręką.
Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone pikantne placki z cukinii. Przepis n cukiniowe placki a’la kartoflane. Można też cukinię wymieszać ze startymi na grubej tarce ziemniakami, lub startą marchewką. Wykorzystałam do doprawienia placków chili w młynku, zakochałam się w tej przyprawie od Kotanyi, ostatnio chili dodaję prawie do wszystkich dań. Bo my lubimy pikantne potrawy.
Składniki:
1 cukinia
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
chili w młynku Kotanyi
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką, jeśli pojawia się płyn, można go odcisnąć. Do cukiniowej masy dodajemy jajka, mąkę pszenną i mąkę kartoflaną, doprawiamy solą i chili, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na ruminao, podajemy z kleksem jogurtu greckiego doprawionego płatkami chili z młynka.
Pyszne placuszki! Z ogromną przyjemnością bym skosztowała 🙂
Pozdrawiam