Lody marchewkowe z czekoladą z maszynki do lodów (test maszynki)

Uwielbiam domowe lody, sporo już ich w te wakacje przygotowałam, jednak do tej pory wszystkie lody przygotowywałam bez maszynki, z błahego powodu, nie miałam maszynki. Ostatnio w ramach współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl zostałam poproszona o wybranie kolejnego sprzętu do testów, jednym z produktów była maszynka do lodów. Bez zastanowienia wybrałam właśnie

Severin EZ 7402 (Maszyna do lodów)

Przygotowałam lody marchewkowe z czekoladą z maszynki do lodów.

lody marchewkowe z czekoladą

SAM_7885SAM_7888SAM_7891Wycisnęłam w sokowirówce sok z 4 marchewek, następnie sok karmelizowałam z 1 łyżką cukru, aż utworzył się gęsty syrop, który ostudziłam w lodówce. Zimny syrop dodałam do schłodzonego jogurtu greckiego (400 ml) i wymieszałam. Następnie masę przełożyłam do maszynki, wraz z miazgą marchewkową i kręciłam 40 minut. Na koniec dodałam 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i wymieszałam, Wg instrukcji zaleca się kręcenie lodów od 30 – 45 minut (w zależności od składników). Lody po tym czasie  nie osiągnęły taką gęstość jak bym chciała  i nie nadawały się jeszcze do formowania w gałki. Trzeba było masę na lody umieścić jeszcze w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie już nie było problemu z lodami.

Trochę o samej maszynce:

Maszynka służy do przygotowania lodów, sorbetów, mrożonych jogurtów, granitty, jedną z jej zalet jest to, że nie tworzą się podczas przygotowania kryształki lodu, które podczas ciągłego mieszania ulegają rozbiciu. W większości lody przygotowywane ręcznie trzeba kilkakrotnie mieszać podczas zamrażania, aby zapobiec powstawaniu tych kryształków.

Wybrana przeze mnie maszynka posiada wyjmowany  wkład z podwójną ścianką (zawiera płyn który musi być zamrożony, aby maszynka spełniła swoją funkcję), który trzeba przed zabraniem się do przygotowania lodów zamrozić, wg opisu minimum 8 godzin, ja uważam że powinna znajdować się w zamrażarce minimum  24 godziny .

Teraz cały czas ten wkład ma w zamrażarce swoje miejsce, aby była gotowa jak moja rodzina będzie miała ochotę na lody z maszynki, wadą jego jest niestety wysokość, więc mieści się u mnie tylko w najwyższej szufladzie.

Zamrożony wkład umieszczamy następnie w maszynce, do górnej pokrywy doczepiamy mieszadło, zamykamy, włączamy maszynkę i wlewamy przez specjalny otwór schłodzoną mieszankę (tylko w tej kolejności, nie odwrotnie)

Składniki do lodów, a potem samą masę z której przygotowujemy lody  wcześniej musimy schłodzić w lodówce . Ja myślałam, że będzie prościej, wymieszamy składniki, ukręcimy masę i lody są gotowe, trwa to jednak sporo czasu. Łatwiej jest z zamrożonymi owocami na sorbety, wystarczy je zmiksować  i umieścić w maszynce. Pozostałe dodatki typu posiekana czekolada, kawałki owoców, siekane bakalie  dodajemy pod sam koniec przygotowywania lodów.

Pojemność tej maszynki wynosi 1 litr, czyli jest optymalna, również jej moc 30 W jest o połowę wyższa niż innych maszynek o porównywalnej cenie i pojemności. Bo im wyższa pojemność i moc maszynki, tym lepiej.

Zalety:

–  lody przygotowujemy z naturalnych składników, czyli  wiemy, co jemy

– sami wybieramy ich smak, oraz rodzaj dodatków do lodów

– przez cały rok możemy korzystać z maszynki i  wykorzystać do lodów nawet zamrożone owoce , czy z owocowe przetwory

– cena maszynki jest dostępna

Wady:

  • wkład zajmuje dużo miejsca w zamrażarce
  • przygotowanie lodów jest czasochłonne – przed kręceniem lodów należy zamrozić wkład przez 24 godziny, masę na lody należy schłodzić , kręcenie samych lodów zajmuje do 45 minut, dalsze mrożenie masy
  • zużycie prądu
  • z powodu stosowania naturalnych składników lody domowe są droższe niż ze sklepu

Więcej informacji o użytkowaniu i do domowej produkcji lodów można  znaleźć na stronie sklepu w opisie produktu i instrukcji obsługi dołączonej do maszynki.

SAM_7836SAM_7857SAM_7861SAM_7863SAM_7864

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Lody marchewkowe z czekoladą z maszynki do lodów (test maszynki)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.