Pikantny ketchup z cukinii

Ostatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze świeżych pomidorów. Przewertowałam wszystkie moje stare notatki kulinarne i znalazłam przepis mojej mamy. Skąd miała mama ten przepis? Za pewnie od babci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce. Mamy ich więc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi.

Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml.

Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013::

Pikantny ketchup z cukinii

Składniki:

– 4 średniej wielkości obrane cukinie
– 3 cebule
– 1 szklanka cukru
– 1/3 szklanki czerwonego  octu winnego
– 3 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 500 g passaty pomidorowej
– 2 łyżki soli


Przygotowanie:
Umytą cukinię wraz z cebulą ścieramy mechanicznie lub ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy.
Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier , dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera.
Dodajemy całe opakowanie passaty pomidorowej, ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem (UWAGA PRYSKA).
Podczas gotowania keczupu mieszamy masę od czasu do czasu.

Gorący ketchup przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego.

SAM_8101SAM_8103

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Pikantny ketchup z cukinii

  1. Oczywiście, że się nada, wszak cukinia i kabaczek sa spokrewnione 😉 tylko z kabaczka usuń ziarna jeśli będą, bo te akurat cukinie miały bardzo drobne więc ich nie ruszałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.