Pikantny ketchup z cukinii

Pikantny ketchup z cukinii. Ostatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze świeżych pomidorów. Przewertowałam wszystkie moje stare notatki kulinarne i znalazłam przepis mojej mamy. Skąd miała mama ten przepis? Za pewnie od babci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce. Mamy ich więc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi.

Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml.

Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013:

 

Składniki:

– cukinia – 4 sztuki średniej wielkości, obrane ze skórki
– 3 cebule
– 1 szklanka cukru
– 1/3 szklanki czerwonego  octu winnego
– 3 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 500 g passata pomidorowa
– 2 łyżki soli


Przygotowanie:
Umytą cukinię obieramy i wraz z cebulą ścieramy mechanicznie lub ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy.
Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier, dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera.
Dodajemy całe opakowanie passaty pomidorowej, ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem (UWAGA PRYSKA).
Podczas gotowania keczupu mieszamy masę od czasu do czasu.

Gorący ketchup z cukinii przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego.

SAM_8101SAM_8103

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Pikantny ketchup z cukinii

  1. Oczywiście, że się nada, wszak cukinia i kabaczek sa spokrewnione 😉 tylko z kabaczka usuń ziarna jeśli będą, bo te akurat cukinie miały bardzo drobne więc ich nie ruszałam.

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *