Bezowy torcik migdałowy

Zawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały.  Migdały i  beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy.

Blaty bezowe mają w swoim składzie mielone migdały. Migdały mielone z pysznym słodkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone również  idealne pasują do przełożenia blatów bezowych. Torcik jest najlepszy  na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce,  robią się miękkie od kremu i nie kruszą podczas krojenia.

Z ubitych białek można również przygotować roladę bezową z malinami, mini bezy orzechowe albo bezę Pavlovą na różne sposoby:

mini beza

tort pavlova

pavlova z owocami

Bezowy torcik migdałowo  o średnicy 18 cm:

Bezowy torcik migdałowy

Składniki na blaty bezowe (4 szt.)

  • 4  białka
  • 1 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  •  płatki migdałów

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy cztery koła o średnicy 18 cm.

W misie miksera ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, jednocześnie cały czas je ubijając.  Dodajemy 1 łyżkę  mąki ziemniaczanej, miksując dalej . Wsypujemy do masy zmielone migdały i mieszamy całość delikatnie silikonową łyżką.

Masę przekładamy na  obrysowane koła, zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów.

Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15  minut w temperaturze 150ºC.

Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy.

Krem migdałowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 2 łyżki likieru migdałowego

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem w zamrażarce.

Śmietanę kremówkę lekko ubijamy, dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż krem zgęstnieje. Dodajemy cukier puder, migdały i likier migdałowy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Ponadto:

  •  maliny, srebrne kulki jadalne i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Migdałowe blaty bezowe układamy na paterze i smarujemy kremem migdałowym. Dekorujemy malinami, listkami mięty i srebrnymi kuleczkami. Schładzamy tort migdałowy przez kilka godzin w lodówce.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

SAM_9020

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *