Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem

Jesień za oknem, a w sklepie są jeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami.

Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się  z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim  kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały.

Tort z truskawkami

SAM_9126Składniki:

na kakaowe ciasto biszkoptowe:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 3 łyżki  kakao
  • szczypta soli

1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy

na krem czekoladowy:

  • 330 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

do dekoracji

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36%
  • truskawki

Przygotowanie:

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.

Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko mieszamy łyżką aż masa się spieni i utworzy jasną pianę, którą dodajemy do ubitych białek i łączymy całość na niskich obrotach robota.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy do miski i łączymy, a następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy chwilkę na najniższych obrotach, a następnie za pomocą silikonowej łyżki zbieramy resztę masy ze ścianek naczynia i łączymy.

Dno tortownicy 22 cm smarujemy masłem, obsypujemy mąką, boki tortownicy pozostawiamy suche. Przekładamy  masę i wygładzamy powierzchnię.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu. Do tego tortu wykorzystałam 2 krążki biszkoptu, a jeden zamroziłam do jakiegoś innego wypieku.

Przygotowujemy krem:

Przed ubijaniem jogurt i serek schładzamy w zamrażalniku. Ubijamy serek mascarpone z cukrem, dodajemy jogurt grecki i sok z cytryny.

Zagotowujemy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści.

Część truskawek kroimy w plastry, cześć na połówki, a 3 zostawiamy z szypułkami.

Jeden krążek biszkoptu układamy na paterze, smarujemy połową kremu i układamy na kremie plasterki truskawek, dociskamy drugim krążkiem, który również smarujemy kremem. Połówki truskawek zanurzamy w czekoladzie i układamy jedna przy drugiej wokół rantu tortu , pozostałe całe truskawki wraz z szypułkami również dekorujemy czekoladą i układamy na środku tortu,

Z pozostałej czekolady robimy smugi na powierzchni tortu. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Przed podaniem wyjmujemy tort z lodówki i kroimy. Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem będzie ozdobą każdej imprezy.

SAM_9106SAM_9111SAM_9128

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *