Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)

Bardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe  z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było.

Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje, szczególnie jak ją się poda do panierowanych kotletów schabowych lub do domowej wędliny, szynki, gotowanego schabu.

Ale najlepszą sałatkę jarzynową przygotowywała moja mama, ja się staram, nawet bardzo, ale nie mogę odtworzyć tego smaku, który mam w pamięci.

Tym razem sałatkę jarzynową postanowił przygotować Piotrek, dodał do niej trochę kolorowej papryki: czerwonej i żółtej, moim zdaniem ten dodatek sprawdził się w tej potrawie, jest to pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył,

Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki  dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię, ale Piotrek uwielbia),  bywa, że dodajemy gotowaną szynkę, albo soczyste jabłko. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodajemy również cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek  majonez Winiary. No chyba, że chce nam się przygotować domowy majonez.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Polecam mój przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową.

Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na  mini babeczkach.  albo np. w cukinii

Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje.

Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)

Sałatka jarzynowa z papryką

 

  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 dużego selera,
  • 5 szt ziemniaki,
  • 4 szt ogórki kiszone,
  • 1 łyżka musztarda sarepska,
  • 5 łyżki majonez Winiary,
  • 5 szt. jajka gotowane,
  • 1/3 papryki żółtej
  • 1/3 papryki czerwonej,
  • do smaku sól pieprz

Warzywa myjemy i gotujemy bez obierania ze skóry. Ziemniaki gotujemy w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie al dente. Warzywa odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy posiekane jajka na twardo, papryki pokrojone w drobną kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.  Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżką musztardy, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy, przekładamy sałatkę do szklanej miski, dekorujemy w prosty sposób np.  szczypiorkiem, chłodzimy w lodówce.

sałatka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.