Zupa z zielonych gąsek

Na zielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w miejscach gdzie jest najwięcej wilgoci w lesie. Zielonki są grzybami blaszkowatymi, ale nie można ich pomylić z innymi grzybami, mają piękny seledynowy kolor, natomiast ich siwa odmiana jest siwa z wierzchu, ale blaszki i nóżkę ma również delikatnie seledynową.

Gdy nazbieramy sporo zielonek najchętniej panierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę.

W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego.

Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni.

Zupa z zielonych gąsek

250 g świeżych zielonych gąsek
2  ziemniaki
1 łyżka masła
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskie,
kilka ziaren pieprzu ziarnistego
100 ml śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub pietruszka suszona
sól i biały pieprz

Gąski bardzo dokładnie płuczemy na durszlaku, usuwając w ten sposób piasek z blaszek, obieramy ostrożnie skórkę z kapeluszy. Grzyby kroimy w paski, a mniejsze zostawiamy w całości. Zielonki dusimy na maśle, doprawiając je solą i pieprzem.  W garnku w osolonej wodzie, wraz z listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 10 minut). Następnie dodajemy duszone grzyby i gotujemy razem do miękkości. Śmietanę wlewamy do zupy. Posypujemy natką pietruszki.

Smacznego.

Tak wyglądają świeże zielonkigąski dusimy na maślezupa z zielonych gąsek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

13 myśli nt. „Zupa z zielonych gąsek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *