Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami

Torcik kakaowy

 

Aby zrobić Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym,  polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch biszkoptu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną  i układamy mrożone maliny, torcik schładzamy w lodówce. Torcik jest pyszny, puszysty i do tego bardzo atrakcyjnie wygląda na białym talerzu, czy paterze.

Ja do tego tortu wykorzystałam 1 krążek biszkoptu z poniższego przepisu, który zamroziłam i czekał na swoja porę 😉 oraz 1/2 kremu z tego przepisu na mini bounty,
Można przygotować pełnowymiarowy tort z całego upieczonego biszkoptu i całego kremu kokosowego.

Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy Winiary
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 3 łyżki  kakao
  • szczypta soli

1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru cały czas ubijając.

Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko mieszamy łyżką aż masa się spieni i utworzy jasną pianę, którą dodajemy do ubitych białek i łączymy całość na niskich obrotach robota.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy do miski i łączymy, a następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy chwilkę na najniższych obrotach, a następnie za pomocą silikonowej łyżki zbieramy resztę masy ze ścianek naczynia i łączymy.

Dno tortownicy 22 cm smarujemy masłem, obsypujemy mąką, boki tortownicy pozostawiamy suche. Przekładamy  masę i wygładzamy powierzchnię.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt np. za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu.

SAM_9706Torcik kakaowy

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *