Grzanki z jajecznicą i szynką

Grzanki z jajecznicą i szynką

Gdy przygotowuję nasze ulubione niedzielne śniadanie, czytaj jajecznicę 😉 dodaję do niej różne dodatki, aby to danie nie było zbyt monotonne. Jajecznicę komponuję z rybą, kiełbasą, pomidorami, dodaje to na co mamy ochotę. Polecam jajko w koszulce na grzankach albo grzanki z jajecznicą i łososiem.

Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać szynkę, cebulkę, szczypiorek. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba 7 zbóż.  Grzanki podsmażyłam na patelni z małą ilością oleju, można grzanki przygotować  również w tosterze, czy upiec je w piekarniku (ograniczamy wtedy kalorie). Takie grzanki z jajecznicą i szynką oraz szczypiorkiem powodują, że dzień rozpoczynamy pełni energii. W końcu przysłowie mówi śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolacje oddaj wrogowi.

Grzanki z jajecznicą i szynką są nie tylko pyszne, ale będą ozdobą porannego stołu:

Składniki:

2 łyżeczki oleju

1 małą cebulka

2 jajka

 2 kromki chleba

3 plasterki szynki gotowanej

rukola

szczypiorek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Plasterki szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy grzanki na talerzu, obkładamy jajecznicą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy listkami rukoli. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.