Wczoraj były tradycyjne kotlety schabowe. Dzisiaj też jest schab, ale aby danie urozmaicić postanowiłam zrobić kotleciki z siekanego schabu z dodatkiem papryki, cebulki i musztardy z wędzoną papryką. Bardzo lubimy takie kotleciki. Takie średnio przyrumienione.
Te kotleciki przypominają trochę kotleciki z kurczaka i cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate.Można również przygotować te kotleciki zastępując schab kurczakiem, można wykorzystać piersi z kurczaka lub mięso z udek, mięso z indyka też się nadaje.
Przedstawiam Wam mój pyszny pomysł na smażone kotleciki z siekanego schabu.
Składniki:
8 plastrów schabu
1 mała czerwona papryka
2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką
1 cebula
2 łyżki jogurtu greckiego
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz kolorowy do smaku
1 łyżka siekanej pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną pietruszkę (może być suszona) doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, odsączamy kotleciki na papierowym ręczniku, podajemy z mieszanką jogurtu greckiego z majonezem, ketchupem, doprawionego solą i papryką.