Pytanie jak zrobić lukier często pada w e-mailach lub prywatnych wiadomościach od Was. Teraz kiedy w okresie przedświątecznym zaobserwowałam piernikowe szaleństwo.
Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki.
Odpowiedź Jak zrobić lukier królewski z białek, cukru pudru i soku z cytryny znajdziecie w tym wpisie?
Jak to zrobić lukier królewski to nic trudnego. Lukier królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki.
Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy:
2 białka jaja kurzego
400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanego naczynia. Cukier wsypujemy do szklanki.
Do białek dodajemy cukier puder i kilka kropel soku z cytryny. Możemy ucierać lukier trzepaczką, albo ułatwić sobie pracę i wykorzystać trzepaczkę miksera, miksujemy na niskich przez około 15 minut, lukier stanie się wtedy bardziej gładki.
Jeśli chcemy zrobić kolorowy lukier to dodajemy barwnik spożywczy wybranego koloru i ponownie miksujemy. Im więcej dodamy barwnika tym lukier uzyska intensywniejszy kolor. Można również wykorzystać naturalne barwniki np. sok z buraka, sok z jagód, czy wiśni, ale niezbyt dużo, gdyż lukier może nie zastygać. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy do niego stopniowo jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli za gęsty dodajemy białko. Przekładamy lukier do woreczka strunowego (odpadnie nam mycie rękawa cukierniczego), odcinamy końcówkę i dekorujemy ostudzone pierniczki. Jak chodzi o sposób nakładania lukru, to tutaj opcji jest kilka. Ja wykorzystuję woreczki. Worek trzeba zamknąć lub zawiązać na końcu aby lukier nie wypływał pod wpływem nacisku. Pomocna będzie też metalowa tylka z cienka końcówką, która sprawdzi się do robienia drobnych detali. Przy dekorowaniu pierniczków niezbędne są wykałaczki, które pomocne są przy nadawaniu kształtu drobnym oczkom czy guziczkom, wyrównać, czy wygładzić linie, ale też są niezastąpione przy wypełnianiu lukrem większych przestrzeni. Ostatnia rada: należy pamiętać, że aby pokryć lukrem większe powierzchnie, zawsze należy zacząć od konturów, a potem wypełniać środek pomagając sobie wykałaczką.
Jeśli nie mamy umiejętności plastycznych lub cierpliwości możemy zanurzać w lukrze pierniczki wierzchnią ich stroną , a po zastygnięciu pierniczki będą białe i gładkie. Następnie dekorujemy np. cukrem dekoracyjnym, srebrnymi kuleczkami 🙂
Pingback: Makowiec krucho-drożdżowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię