Makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej masy makowej dodaję do niej kaszę mannę i ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia makowca pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą 🙂 Ja zawijam ciasto przed pieczeniem w papier co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia.
Jak zrobić lukier? Przepis znajdziecie TUTAJ.

Przepis na Makowiec krucho-drożdżowy.

Składniki na 1 roladę makową:

250 g mąki pszennej
1 op. suszonych lub 25 g świeżych drożdży
50 g cukru pudru
80 g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka
1/3 szklanki gęstej śmietany np. 18%
1 op. cukru migdałowego lub wanilinowego
szczypta soli

Dodatkowo:

1 opakowanie gotowej masy makowej z bakaliami (850g) lub domowej masy makowej
garść rodzynek
2 łyżki kaszy manny
2 białka + 1 białko do posmarowania makowca

Sposób przygotowania łatwego i szybkiego makowca krucho-drożdżowego:

Drożdże mieszamy widelcem ze śmietaną, żółtkami, jajkiem i odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę wraz ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodajemy zimne, posiekane masło i mieszamy hakiem robota lub siekamy na stolnicy. Następnie dodajemy mieszankę drożdży, jajek i śmietany. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce min. 30 minut.

2 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do gotowej masy makowej z puszki dodajemy 2 łyżki kaszy manny, rodzynki (można dodać więcej bakalii), a następnie pianę z białek, delikatnie łączymy najlepiej łyżką.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, formując z ciasta prostokąt, na który nakładamy masę makową, zostawiamy ok. 2 cm odstęp od brzegu. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając oba boki pod spód.

Uformowaną struclę zawijamy niezbyt ciasno w papier do pieczenia lub przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu makowiec wyjmujemy i studzimy. Lukrujemy lub smarujemy polewą czekoladową, roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.