Satay to malajsko / indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.) nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami. Satay to takie nasze polskie szaszłyki, mogą być pokrojone w kostkę lub pokrojone w paseczki, zwinięte w harmonijkę i nabite na patyczki.
Ostatnio przygotowywałam satay z kurczaka, który podałam z salsa ananasową.
Dzisiaj przygotowałam Satay z indyka pikantny. Uwielbiam mój Unold Multi 3 w 1 wykorzystuję go regularnie do grillowania mięsa.
Satay jest pikantny gdyż do marynowania mięsa indyka wykorzystałam 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, 1 łyżkę oliwi i 1 łyżeczkę syropu miodowego.
Zamarynowane mięso indyka pokroiłam w długie paski i nabiłam na patyczki jak harmonijkę. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Satay z indyka grillujemy w opiekaczu jednocześnie z obu stron kilka minut z każdej strony. Satay’e z indyka podajemy z sosem chili.