Gniazdka pomarańczowe

Jak karnawał to muszą być słodycze. Ta słodkość zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem, obok trójkątów z ciasta francuskiego, te zawsze kupowałam w sąsiadującej obok szkoły cukierni, sprzedawano je jako tzw „gniazdka”. Kto ich nie lubi? Podobno niektórzy znają je jako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest to kolejna słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną, mini ptysi, karpatki, czy eklerków, które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach.  Warte są zachodu.

Gniazdka pomarańczoweGniazdka pomarańczowe

Składniki na 16 sztuk:

  • 1 szklanka soku z pomarańczy (może być z kartonika)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku)

W garnku zagotowujemy szklankę soku pomarańczowego z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i na wrzątek wsypujemy mąkę, cały czas mieszamy, najlepiej łyżką silikonową. Ciasto ucieramy, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek. Studzimy.

Do przestudzonego ciasto dodajemy pojedynczo jajka, oraz łyżkę nalewki cały czas miksując Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy kółka z ciasta o średnicy ok. 6 cm najlepiej z karbowaną końcówką.

Olej rozgrzewamy w rondelku. Wkładamy gniazdka partiami papierem do góry, a po chwili gniazdka same odklejają się od papieru. Smażymy po rumiano z każdej strony. Gniazdka pomarańczowe wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.

Gniazdka dekorujemy pomarańczowym lukrem.

Smacznego 🙂

ciasto parzone z sokiem pomarańczowym zamiast wodyGniazdka wyciskamy za pomocą szprycy na posmarowane olejem trójkątyGniazdka smazymy partiamiGniazdka odsączamy na ręczniku papierowymGniazdka dekorujemy pomarańczowym lukremGniazdka pomarańczowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Gniazdka pomarańczowe

  1. Czytając przepis, oglądając zdjęcia człowiek nie może opanować wewnętrznej chęci schrupania paru sztuk które pojawia się nagle, niespodziewanie tak jak wola działania – a właśnie zrobię sobie takie według przepisu – dziękuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *