Ptysie z bitą śmietaną (przepis na ptysie)

Ptysie to  ciasto wykonane z ciasta parzonego, które kroi się na pół a następnie nadziewa: bitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem.  Przepis na ptysie jest bardzo łatwy i prosty, a przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem ptysi zajmuje dosłownie 45 minut. Ten przepis może też się przydać, gdy wpadną na kawę niezapowiedziani goście.

Ponieważ na Sylwestra siedzimy w domu postanowiłam do kawy przygotować Ptysie z bitą śmietaną. Ptysie z bitą śmietaną i cukrem pudrem doskonale pasują na Sylwestrowe czy Karnawałowe przyjęcie, nie trzeba ich kroić, są lekkie, delikatne z lekkim śmietanowym kremem, któremu można dodać dodatkowy efekt końcowy dodając świeże owoce np. maliny czy borówki.

Z takiego samego ciasta parzonego można przygotować eklerki, mini ptysie, karpatkę.

Ptysie z bitą śmietanąptysie z bitą śmietaną i cukrem pudrem

 

Składniki na 16 sztuk:
1 szklanka wody,
100 g masła lub margaryny,
szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
4 jajka,
330 l śmietany 30%
cukier puder do posypania,

Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200 ºC, Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki pokrojonego masła. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy aż masło się rozpuści.  Dodajemy mąkę i cały czas mieszając drewnianą łyżką, gotujemy dalej. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu aż ciasto się dokładnie odparuje i zaparzy, garnuszek zdejmujemy z ognia. Czekamy kilka minut aż masa ostygnie i dodajemy pojedynczo 4 jajka cały czas ubijając, aż powstanie jednolita, błyszcząca masa. Ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, jeśli nie mamy wystarczy ciasto przełożyć do woreczka strunowego i odciąć końcówkę. Za pomocą końcówki rękawa cukierniczego formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ptysie z ciasta (wystarczy 2 razy zrobić obrót). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut  w 200ºC, nie otwieramy piekarnika bo ptysie opadną. Po upieczeniu ptysie studzimy na kratce, gdy ostygną ostrym karbowanym nożem przekrawamy ptysie na pół. Gdy ptysie stygną przygotowujemy krem ze śmietany, śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pamiętajmy, że ciasto ptysiowe jest bez cukru, więc słodycz śmietany regulujemy sobie według swoich smaków. Śmietanę ubitą również przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nią spody ptysi, przykrywamy drugą połówką ciasta ptysiowego. Dodatkowo ptysie z bitą śmietaną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ptysie

IMG_8368IMG_8372IMG_8373

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Ptysie z bitą śmietaną (przepis na ptysie)

  1. Pingback: Gniazdka pomarańczowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Przepisy na Tłusty Czwartek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Piernikowe ptysie z kremem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Karpatka z kremem budyniowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *