Składniki:
1 szklanka* mąki tortowej
1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki* cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
150 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki sody
konfitura z borówek
1 torebka herbaty Magic Apple
* szklanka ma pojemność 250 ml
Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z ciasta wykrawamy kwiatki, w każdym kwiatku robimy na środku wgłębienie, do którego wkładamy konfiturę z borówek. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.
Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami podajemy do kawy lub herbaty.
Pingback: Ciasteczkowy mix - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ale, że jak- wysypujemy herbatę z torebki do ciasta? A po upieczeniu nie czuć fusów?
Tak wsypujemy, to owocowa herbata, można też zrobić np. z miętowej.