Przepis na sernik Wielkanocny

Przepis na sernik Wielkanocny z polewą czekoladową, płatkami migdałów i kolorowymi słodkimi ozdobami. Najlepszy sernik, najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia, a przepis może ktoś wykorzysta.

Przepis na sernik Wielkanocny

Składniki:
  • 1 kg twaróg półtłusty,
  • 9 szt jaja,
  • 0/5 kostki margaryny,
  • 2 szkl. cukru,
  • 3 szt. cukru waniliowego,
  • 2 budynie waniliowe,
  • olejek waniliowy
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 3/4 szkl. ryżowego napoju waniliowego Valsoia,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szkl. mąki,
  • 5 łyżek rodzynek szlacheckich Bakal
  • Polewa czekoladowa:
    2/3 kostki margaryny
    2 łyżka wody
    2 czubate łyżki kakao
    8 łyżek cukru
  • migdały w płatkach Bakal
  • kolorowe ozdoby dr Oetkera

Ciasto: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy.
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Mieszamy mikserem pozostałe składniki: ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i waniliowy napój ryżowy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, rodzynki i mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby sernik smarujemy polewą czekoladową: Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnuszku gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Polewą polewamy przestudzony sernik, posypujemy płatkami migdałów i kolorowymi perełkami, gwiazdkami i cukiereczkami Dr. Oetkera.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Przepis na sernik Wielkanocny

  1. Pingback: Sernik wiedeński - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *