Przepis na sernik Wielkanocny z polewą czekoladową, płatkami migdałów i kolorowymi słodkimi ozdobami. Najlepszy sernik, najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia, a przepis może ktoś wykorzysta.
Składniki:
- 1 kg twaróg półtłusty,
- 9 szt jaja,
- 0/5 kostki margaryny,
- 2 szkl. cukru,
- 3 szt. cukru waniliowego,
- 2 budynie waniliowe,
- olejek waniliowy
- 3/4 szkl. oleju,
- 3/4 szkl. ryżowego napoju waniliowego Valsoia,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- 1 szkl. mąki,
- 5 łyżek rodzynek szlacheckich Bakal
- Polewa czekoladowa:
2/3 kostki margaryny
2 łyżka wody
2 czubate łyżki kakao
8 łyżek cukru - migdały w płatkach Bakal
- kolorowe ozdoby dr Oetkera
Ciasto: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy.
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Mieszamy mikserem pozostałe składniki: ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i waniliowy napój ryżowy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, rodzynki i mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby sernik smarujemy polewą czekoladową: Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnuszku gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Polewą polewamy przestudzony sernik, posypujemy płatkami migdałów i kolorowymi perełkami, gwiazdkami i cukiereczkami Dr. Oetkera.
Pingback: Sernik wiedeński - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom