Proponuję na Wielkanoc przygotować Jajka po szkocku, czyli Scotch Eggs . Jest to ulubiona potrawa śniadaniowa Szkotów. Są to ugotowane na twardo jajka zawinięte w wieprzowe mięso mielone, można też do ich przygotowania wykorzystać mięso z domowej, surowej białej kiełbasy. Trochę są podobne do naszych pasztetów Wielkanocnych faszerowanych jajkami. Ja przygotowałam jajka z mięsem przygotowanym właśnie na białą kiełbasę. Jeśli kupujecie gotową surową, białą kiełbasę na Wielkanoc, to można takie mięso wykorzystać. Można również wykorzystać mięso na tradycyjne kotlety mielone. Trzeba jednak pamiętać by do mięsa dodać surowe jajko, można je też bardziej doprawić do smaku.
Składniki:
- 4 jajka + 1 do farszu
- 4 garści mięsa surowej białej kiełbasy
- mąka pszenna do obtoczenia jajek
- 1 bułka pszenna
- 1 cebula
- bułka tarta do obtoczenia jajek w mięsnej otoczce
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo 8 minut od zagotowania wody. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Jajka obtaczamy w mące pszennej. W szatkownicy FP 270 Kenwood siekamy cebulę.
Do mięsa od białej kiełbasy dodajemy surowe jajko, odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w wodzie, posiekaną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Masę mięsną dzielimy na 4 części. Każdą część mięsa spłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy jajko i dokładnie pokrywamy jajko masą mięsno tworząc owalny kształt. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistobrązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone. Tak przygotowane jajka możemy podać do sałatki jarzynowej,z frytkami, ziemniakami, z dipem, sosami, ale i ketchupem lub samym majonezem. Jajka po szkocku, czyli Scotch Eggs ładnie się prezentują przekrojone na pół i podane na sałacie z kolorowymi pomidorkami. Ja przygotowałam do nich sos chrzanowy na bazie chrzanu, majonezu i jogurtu naturalnego.
Super to wygląda!
Witaj! Może zechciałabyś zaprezentować u nas swoje pyszności? strona dopiero się rozwija, ma na celu pomoc w promowaniu postów i zebranie większego grona odbiorców. Zachęcamy również do głosowania na potrawy innych użytkowników za pomocą przycisków: ugotuję/nie ugotuję.
Serdecznie pozdrawiamy!
świetne kotleciki napewno znajdą się u mnie na wielkanocnym stole:-)