Dzisiaj propozycja na wykorzystanie gotowanego makaronu, który często zostaje z dnia poprzedniego. Makaron można zapiec w piekarniku , czy też w mikrofalówce. Można urozmaicić dodając do niego kiełbasę, szynkę, czy też boczek, oraz niezastąpione jajko.
Makaron zapiekany z jajkiem sadzonym.
SKŁADNIKI:
- 2 plastry szynki
- 1 plaster sera żółtego wędzonego
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczka oleju
- pieprz czarny Kamis
- 1 jajko
- sól morska Kamis
- 50 g gotowanego makaronu
- szczypta czerwonej papryki
- siekany szczypiorek
- PRZYGOTOWANIE:
- Pokrojoną szynkę i cebulkę podsmażamy na oleju, odkładamy. Na tłuszczu podsmażamy makaron ze szczyptą papryki, który następnie układamy w szklanym naczyniu do mini tarty. Plaster sera układamy w środku. Wokół niego układamy podsmażaną szynkę z cebulą zostawiając wolne miejsce w środku, gdzie wbijamy 1 jajko. Doprawiamy odrobiną soli morskiej z młynka i pieprzem Kamis. Formę wstawiamy na 4 minuty do mikrofalówki nastawionej na średnią moc, gdy jajko się zetnie wyjmujemy formę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca. Całość posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!