Babeczki z malinami i bitą śmietaną to super ciasteczka, które można podać na Sylwestra, czy też inne przyjęcie. Świeże owoce można zastąpić owocami mrożonymi. Babeczki z malinami i bitą śmietaną są na jeden kęs.
Składniki:
1/2 margaryny
1,5 szklanki mąki
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
330 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 mały śmietan fix
maliny do dekoracji
jeżyny do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszać sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Dodać margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie wysmarować foremki margaryną i obsypać je w środku mąką. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem i piec 15 minut. Wyciągnąć foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągnąć babeczki z foremek. Śmietanę 30 % ubić z 1 łyżeczką cukru pudru i małym opakowaniem śmietan fixu. Do każdej foremki włożyć bitą śmietanę, ozdobić owocami malin i jeżyn.