Zupa z owocami morza

Zupa z owocami morza po bałkańsku

Składniki:

1 kostka warzywna

250 g mieszanki morskiej (ośmiorniczki, kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki Lutenica

1 łyżeczka przyprawy curry,

4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili

szczypta ognistej mieszanki przypraw Kamis

1 marchewka

1/2 selera

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

1,5 litra wody

1 duży ziemniak

1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zamarynowałam owoce morza z 3 łyżkami sosu Lutenica ostra i 1 łyżką oliwy z oliwek. Do rondelka wsypujemy zamarynowane owoce morza i smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Pokrojone warzywa gotujemy z przyprawami, kostką warzywną i 1,5 litra i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Wtedy dodajemy owoce morza wraz z sosem i gotujemy 5 minut. Rozlewamy na talerze, dekorujemy jeszcze  małymi listkami natki pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *