Babeczki z porzeczkami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g margaryny + 1 łyżka do wysmarowania silikonowej formy
  • 1 jajko
  • 330 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 kubeczek plastykowy czerwonych porzeczek
  • 6 łyżeczek bułki tartej
  • cukier puder do posypania
  • 12 łyżeczek mieszanki bakaliowej

 PRZYGOTOWANIE: W misce do miksowania wymieszać sypkie składniki tj.mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W garnuszku rozpuścić 50 g margaryny, gdy przestygnie dodać 1 jajko i całe opakowanie dużego jogurtu, wymieszać za pomocą trzepaczki, gdy się dokładnie połączą składniki, wlać do misy z sypkimi i produktami, włączyć robot kuchenny i dokładnie, ale szybko połączyć wszystkie składniki. Silikonową formę posmarować łyżką margaryny i obsypać bułką tartą. Za pomocą dużej łyżki nałożyć ciasto, wrzucić do środka po kilka porzeczek, przykryć drugą łyżką ciasta, a wierzch obsypać mieszanką bakaliową. (powinno być na ok. 3/4 wysokości) Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem lepiej się upewnić czy babeczki się upiekły za pomocą szaszłykówki. Gdy wystygły obsypać niewielką ilością cukru pudru i ozdobić świeżymi porzeczkami.

Gdy wystygły obsypałam niewielką ilością cukru pudru i ozdobiłam świeżymi porzeczkami. W misce do miksowania mieszamy sypkie składniki tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Za pomocą dużej łyżki nakładać ciasto, wrzucić po kilka porzeczek, przykryć drugą łyżką ciasta, a wierzch obsypać mieszanką bakaliową Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *