Berliner Pfannkuchen niemieckie pączki z powidłami i cukrem pudrem., upiekłam je w lutym 2020 wraz z pysznymi faworkami. Zrobiłam wpis o drożdżowych faworkach, a o berlińskich pączkach z powidłami zapomniałam, ale dzisiaj nadrabiam zaległości przepisowe.
Jeśli szukacie przepisu na tradycyjne faworki to przepis jest TUTAJ
Polecam też przepisy na najlepsze pączki lub pączki z lukrem cynamonowym.
A to jest zbiór naszych przepisów na słodkości idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek:
W Bawarii i Austrii, pączki znane są jako Kreppel , Kräppel w Hesji, w Berlinie nazywa się je Berliner Pfannkuchen, w Nadrenii zaś Berliner.
Pączki berlińskie, Berliner faktycznie pochodzą ze stolicy Niemiec i zostały stworzone przez berlińskiego piekarza w okresie panowania Fryderyka Wielkiego. W tym czasie nowe wypieki były smażone na patelni z tłuszczem, stąd przede wszystkim nazwa naleśnik. Berliner Pfannkuchen dostępne są w każdym niemieckim sklepie spożywczym. Jakby je nie nazywać, to zawsze smakują równie dobrze i nie powinno ich zabraknąć na żadnej karnawałowej imprezie. Pączki Berliner są bardzo delikatne, lekkie i puszyste, można je nadziewać różnego rodzaju nadzieniami, obtaczane są w cukrze pudrze, w drobnym cukrze,a w okresie karnawału są lukrowane i posypywane cukrowymi, kolorowymi posypkami. W tych pączkach nie trzeba szukać nadzienia, pycha!
Przepis na Berliner Pfannkuchen niemieckie pączki .
Składniki na 15 sztuk Berliner:
150 ml mleka
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 g masła
2 Jaja
1 szczypta soli
aromat waniliowy
olej do głębokiego smażenia
200 g powideł śliwkowych lub dżem wiśniowy
Cukier puder do posypania
Jak przygotować Berliner Pfannkuchen. Delikatnie podgrzewamy mleko w rondelku. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski i robimy w środku zagłębienie. Wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru do zagłębienia i wlewamy podgrzane mleko. Dokładnie mieszamy całość od krawędzi miski. Przykrywamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.Rozpuszczamy masło w rondelku, studzimy. Masło wlewamy do ciasta wraz z rozkłóconymi jajkami, cukrem, szczyptą soli i aromatem waniliowym. Energicznie zagniatamy wszystko i ponownie przykrywamy na 30 minut.Po tym czasie zagniatamy ciasto, formujemy wałek, który kroimy na około 15 mniejszych kawałków. Z ciasta formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Można też ciasto rozwałkować i wykroić kółka za pomocą obręczy, będą wtedy bardzo równe.Następnie rozgrzewamy olej w rondlu do ok. 180 stopni Celsjusza i pieczemy pączki przez
2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie dobrze odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym.W rondelku podgrzewamy powidła lub dżem z odrobiną np. soku wiśniowego, pomarańczowego, czy nawet wody, aby nadzienie stało się luźniejsze, przekładamy do szprycy, napełniamy nadzieniem pączki za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego z tylką do pączków lub np. grubej strzykawki. Następnie zanurzamy je w cukrze pudrze lub posypujemy je nim obficie. Smacznego!