Zawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy.
Blaty bezowe mają w swoim składzie mielone migdały. Migdały mielone z pysznym słodkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone również idealne pasują do przełożenia blatów bezowych. Torcik jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce, robią się miękkie od kremu i nie kruszą podczas krojenia.
Z ubitych białek można również przygotować roladę bezową z malinami, mini bezy orzechowe albo bezę Pavlovą na różne sposoby:
Bezowy torcik migdałowo o średnicy 18 cm:
Składniki na blaty bezowe (4 szt.)
- 4 białka
- 1 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- płatki migdałów
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy cztery koła o średnicy 18 cm.
W misie miksera ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, jednocześnie cały czas je ubijając. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, miksując dalej . Wsypujemy do masy zmielone migdały i mieszamy całość delikatnie silikonową łyżką.
Masę przekładamy na obrysowane koła, zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów.
Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC.
Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy.
Krem migdałowy:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 2 łyżki likieru migdałowego
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem w zamrażarce.
Śmietanę kremówkę lekko ubijamy, dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż krem zgęstnieje. Dodajemy cukier puder, migdały i likier migdałowy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Ponadto:
- maliny, srebrne kulki jadalne i listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Migdałowe blaty bezowe układamy na paterze i smarujemy kremem migdałowym. Dekorujemy malinami, listkami mięty i srebrnymi kuleczkami. Schładzamy tort migdałowy przez kilka godzin w lodówce.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂