Biszkopty z makiem i dżemem. Baletki. Chyba wszyscy je pamiętają z dzieciństwa, można je było kupić w sklepach spożywczych na wagę. U nas nazywały się Biszkotki, ale w innych regionach Polski zwano je Baletkami, albo biszkoptami z makiem i dżemem. Te ciasteczka to małe biszkopciki obsypane makiem i przełożone dżemem lub marmoladą. Są miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach. Zawsze je rozdzielam na pół i w pierwszej kolejności wylizuję dżem, potem zjadam obie połówki ciasteczek. Oczywiście robię to jak nikt nie widzi 😉
Gdy Piotrek ma ochotę na coś słodkiego, szczególnie wieczorem, to często piekę właśnie te biszkopty z makiem i dżemem – biszkotki vel baletki. Piekę wtedy z połowy porcji blaszkę ciasteczek, a potem składam je razem. Z tej porcji wychodzi 10 podwójnych biszkopcików. Aby upiec więcej baletek to proporcjonalnie należy powiększyć ilość składników. Bardzo polecam!
Składniki na 10 podwójnych biszkoptów z makiem i dżemem:
2 jajka
szczypta soli
40 g cukru, u mnie trzcinowy
65 g mąki pszennej
mak suchy, może być mielony do posypania
ulubiony dżem lub marmolada
Jak przygotować Biszkopty z makiem i dżemem. Przepis na baletki. Miałam tylko 1 jajko z podwójnym żółtkiem (też wyszły biszkopciki), oddzielamy białko od żółtka. Osobno ubijamy na sztywną pianę białko ze szczyptą soli. Do ubitego białka wsypujemy stopniowo cukier, cały czas ubijając pianę, dodajemy do bezy żółtka. Następnie wsypujemy powoli odważoną, przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie, najlepiej łyżka silikonową do połączenia się składników. Nakładamy ciasto małą łyżeczką na papier do pieczenia (albo rękawem cukierniczym), tworząc nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Przed pieczeniem posypujemy powierzchnię ciastek makiem. Pieczemy biszkotki w 180 stopniach ok. 10 minut aż będą złote. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika , ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu. Ciasteczka studzimy. Po wystudzeniu ciasteczka sklejamy po 2 sztuki smarując spód ciastka dżemem. Smacznego!
Całkiem zapomniane, a takie smaczne!
pamiętam takie z dzieciństwa 🙂 pycha!