Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego

Błyskawiczne  faworki z ciasta francuskiego. Co robi leniwa żona gdy jest na diecie, a mąż domaga się czegoś słodkiego? Wyciąga z lodówki gotowe ciasto francuskie i piecze błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Również Wy jeśli nie macie czasu, bądź nie macie ochoty na stanie w kuchni albo co gorsza przyjdą niespodziewani goście, to bez wysiłku możecie przygotować szybko coś słodkiego. Ten przepis jest dla Ciebie.  15 minut i chrust z ciasta francuskiego jest gotowy. Te pyszne błyskawiczne faworki wyjdą każdemu 🙂
Aby szybko przygotować faworki potrzebne są tylko dwa składniki , gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Jeśli chcemy by faworki z ciasta francuskiego były mniej kaloryczne, to polecam zastąpić gotowy cukier puder zastąpić słodkim zamiennikiem i zmielić na cukier puder ksylitol, czyli cukier brzozowy. To mój przepis na chruściki vel faworki w wersji light 😉

A dla tych co mają czas i nie liczą kalorii polecam przepis na tradycyjne faworki oraz te, a dla tych na diecie mam dwa przepisy na faworki z piekarnika: faworki light i faworki z piekarnika.

Składniki na 2 blaszki faworków:
1 opakowanie ciasta francuskiego
cukier puder z cukru brzozowego

Jak przygotować błyskawiczne faworki? Kupne ciasto francuskie po przyniesieniu do domu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy je tuż przed wykonaniem faworków. Schłodzone gotowe ciasto francuskie rozwijamy. Radełkiem lub nożem kroimy ciasto wzdłuż na ok. 2 cm paski. Każdy pasek kroimy na 3 części. Następnie każdy pasek ciasta nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec przez otwór.

Układamy wszystkie paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Z 1 opakowania ciasta  a francuskiego wychodzą 2 blachy faworków ok. 27 sztuk. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10-12 minut, aż się zrumienią.

Po wystudzeniu oprószamy faworki obficie cukrem pudrem. Pyszne lekkie faworki są gotowe. Smacznego 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego

  1. Pingback: Oponki z ciasta francuskiego - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.