Błyskawiczny murzynek. Murzynek z mikrofalówki.

Błyskawiczny murzynek. Murzynek z mikrofalówki. Ciasto piecze się w mikrofalówce, w dosłownie 3 minuty. W smaku i strukturze przypomina ciasto na babkę lub muffinki. Proponuję Wam mój uniwersalny przepis na błyskawiczne ciasto z owocami, czyli błyskawiczny murzynek z powidłami z mikrofalówki. Czasami gdy Piotrek wykazuje chęć na coś słodkiego, ale mi się za bardzo nie chce się je robić, a jemu czekać, to ciasto z mikrofalówki jest wybawieniem na takie niespodziewane zachcianki. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych.

Ciasto z tego przepisu przygotowuje się w mikrofalówce, ale tym co są wrogami wszelkich dań z mikrofalówki proponuję  przygotować tego murzynka z powidłami w piekarniku, ale trwa to o wiele dłużej. Tego Murzynka robi się bardzo szybko, można też wykorzystać różne owoce sezonowe lub bakalie. Murzynek jest puszysty i lekko wilgotny, , dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem.

Polecam też przepisy na murzynka w tradycyjnych formach:

Murzynek orzechowy
Murzynek z serem
Murzynek z wiśniami z patelni
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami. Murzynek z jabłkami
Murzynek z nektarynkami i jeżynami
Błyskawiczny murzynek z owocami

Błyskawiczny murzynek z mikrofalówki:Składniki na 3 sztuki:

1 jajko (u mnie duże z 2 żółtkami)
3 łyżki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
3 łyżki rozpuszczonego masło, może być olej
1 łyżka powideł śliwkowych lub inne dowolne dodatki: aromaty, bakalie, konfitura, owoce świeże lub suszone, przyprawy: cynamon, kardamon, przyprawa piernikowa itp.

Jak przygotować murzynka z mikrofalówki?

Wszystkie składniki mieszałam za pomocą łyżki. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao osobno mieszamy.  Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier, mleko i masło mieszamy razem. Dodajemy sypkie składniki do płynnych i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy wybrane dodatki, ja dodałam powidła i lekko mieszamy. Otrzymane ciasto przekładamy do dwóch żaroodpornych kubeczków.

Wstawiamy kubeczki do kuchenki mikrofalowej bez przykrycia. Pieczemy na najwyższej mocy ok. 2 minuty 30 sekund. Posypujemy cukrem pudrem, możemy jeść na ciepło lub na zimno bezpośrednio z kubeczka.

Moje Rady!

– Czas pieczenia w kuchence mikrofalowej zależy od jej modelu, dlatego traktujcie podany przeze mnie czas tylko orientacyjnie.
– Do pieczenia można użyć też kubeczków papierowych lub silikonowych,. Smacznego !
Gdy pieczemy murzynka w silikonowych foremkach to wyjmujemy je gdy wystygną, wtedy nie ma problemu z ich wyjęciem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *