W naszym domu słodycze nie leżą długo: ciasteczka, czekolada, galaretka, nawet słodkie bakalie, czy orzechy znikają w oka mgnieniu. Zaznaczę, że to nie moja robota (zgadnijcie czyja 😉 ) Jak ma się ochotę na coś słodkiego do kawy to trzeba zapasy uzupełniać regularnie.
Mam kilka sprawdzonych, szybkich i prostych przepisów na różne ciasteczka , ale postanowiłam tym razem przygotować ciasteczka z innych składników: płatków jaglanych, mąki krupczatki, żurawiny i migdałów. Ciasteczka jaglane nie mają pięknych, regularnych kształtów, ciasteczka są rustykalne, zależny od tego jak masa się ułoży na blaszce, ale to jest urok tych ciasteczek.
Na blogu jest już jeden słodki przepis z kaszą jaglaną: Deser z kaszy jaglanej z granatami
Czas przygotowania ciasteczek to 5 minut, plus 20 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zjaglane znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne.
Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe)
albo Kruche ciasteczka czekoladowe, czy też Ciasteczka kruche z orzechami.Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne.
Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami:
Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek jaglanych:
1 szklanka płatków jaglanych
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
1 kopiasta masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu greckiego
ok. 2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka siekanych migdałów
Przygotowanie:
Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną, ja przydusiłam masę na ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej powierzchni. Taki ich rustykalny urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut, aż się zrumienią.
Smacznego! Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami są lekkie, kruche, ale są zwarte i nie rozsypują się po upieczeniu.
Fajne ciacha do herbatki
niestety moje rozlały się na całą blachę – ale były smaczne – pokroiłam w prostokąty i wszyscy zajadali ze smakiem
Pingback: Ciastka owsiane ze słonecznikiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię