Dzisiaj Wam polecam najlepsze na świecie ciasteczka kokosowe! Wszystko co z kokosem smakowało mi od zawsze, czyli od chwili kiedy poznałam smak kokosu. A ciasteczka z wiórkami kokosowymi uwielbiam w szczególności. Te kokosowe ciasteczka są spieczone na zewnątrz, ale miękkie, delikatnie ciągnące w środku. Ciasteczka nie są też za tłuste, gdyż masła w przepisie jest minimalna ilość. Robi się je bardzo szybko i szybko piecze. Z podanej liczby składników wychodzi 15 sztuk dużych kokosanek. Jeśli mam w planie zjeść ich więcej, lub chcę je komuś podarować to zwiększamy ilość składników. Nie mylcie tych ciasteczek z kokosankami, które piekę w formie kuleczek wielkości dużego orzecha włoskiego, ciasteczka z tego przepisu są płaskie, takie mają być. Idealne do podjadania przy kawie. Polecam gorąco.
Kokosowe ciasteczka, przepis na 15 sztuk:
60 g wiórków kokosowych
25 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki mleka
1 białko+ szczypta soli+ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ja tym razem dodałam budyń waniliowy bez cukru bo mi mąka wyszła z szafki 😉
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mleko i wiórki kokosowe, podgrzewamy.
Z białka ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy już piana jest ubita, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy łyżką. Przestudzoną masę kokosową dodajemy do ubitej piany. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżeczką porcje kokosowej masy w pewnych odstępach, gdyż masa się rozleje. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Aż ciasteczka się ładnie zrumienią. Na początku ciasteczka kokosowe są miękkie, więc zostawiamy je do przestygnięcia, twardnieją też lekko i wtedy łatwo zdejmuje się je z blachy. Polecam, smacznego.
Pochrupałabym:)
Ależ musiały pięknie pachnieć! 🙂
Zrobiłam. Są pyszne. Dzięki za przepis.:)