Przygotowałam ciasteczka, bardzo zdrowe ciasteczka, z płatkami owsianym, żurawiną, bez cukru, z miodem. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym ciasteczek. Wyszły idealne, takie biszkoptowe.
Polecam te błyskawiczne owsiane ciasteczka są delikatne, lekkie i puszyste, prawie jak biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne.
Polecam również moje przepisy na:
Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Ciasteczka owsiane z bakaliami
1,5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
100 g masła lub margaryny
3 łyżki miodu
1 łyżka siekanej żurawiny
4 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Na papier do pieczenia przekładamy łyżką stołową ciasto, staramy się nadać im równy kształt.
Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 15 min. Studzimy. Posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego !
pewnie idealnie nadają się do moczenia w kawie, lubię takie ciasteczka, ważne aby za szybko po namoczeniu się nie rozwalały i dały się bez łyżeczki z filiżanki wyjąć, da sie tak z tymi? 😉