Przepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą przygotowałam na potrzeby warsztatów „Super babki i fajne ciacha”, które prowadziłam z okazji Walentynek.Ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych, żurawiny (mogą być rodzynki) oraz mielonego siemienia lnianego są nie tylko zdrowe, ale do tego bardzo smaczne. Dodatek gorzkiej czekolady jest przysłowiową kropka na i, gdyż czekolada nie tylko podnosi wartość smakową tych ciasteczek owsianych jest też ozdobnym dodatkiem.
Na blogu jest kilka przepisów na ciasteczka z płatkami owsianymi:
– ciasteczka owsiane z rodzynkami
– ciasteczka owsiane z bakaliami
75 g płatków owsianych
65 g suszonej żurawiny
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
40 g masła (ok. 3 łyżek) + masło do smarowania
2 łyżki miodu
3 łyżki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej )
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy miód, doprowadzamy do wrzenia . W między czasie łączymy suche składniki : żurawinę, płatki owsiane i mielone siemię lniane, mieszamy z roztopionym masłem i miodem oraz z jogurtem.
Mieszankę przekładamy łyżką mieszankę do płaskiej formy na ciasteczka/babeczki (wcześniej natłuszczonej ) i dociskamy masę łyżeczką . Pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy Ciasteczka owsiane z żurawiną są gprzestudzone, rozpuszczamy czekoladę. Zanurzamy każde ciasteczko w czekoladzie (tylko do połowy), czekamy aż czekolada zastygnie. Polecam, smacznego.
Pingback: Ciasteczka ze słonecznikiem. Fit ciasteczka. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Bananowe ciasteczka owsiane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię