Ciastka z kremem.
CIASTO:
- 1 kostka margaryny Kasia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA śmietanowa - 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- czekolada w płatkach
- 1 łyżeczka żelatyny
Rozpuszczamy w garnku margarynę, dodajemy cukier, mleko i kakao. Gotujemy 5 minut. Następnie odlewamy ok 1/2 szklanki do polania wierzchu serc, a resztę masy studzimy. Masę przekładamy do misy robota, dodajemy mąkę, 4 jajka, proszek do pieczenia i miksujemy kilka minut. Masę przekładamy do formy wysmarowanej 1 łyżka margaryny i posypanej delikatnie mąką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wcześniej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy czekoladę w płatkach. Z wystudzonego ciasta wykrawamy foremką w kształcie serca- serca, które przekrawamy na pół, każdy kawałek smarujemy śmietaną, przykrywamy drugim kawałkiem, dociskamy. Powierzchnię smarujemy polewą kakaową, posypujemy srebrnymi kulkami. Smacznego!