Frittata z kurkami

Uwielbiamy dania z jajkami pod każdą postacią. Ekspresowa frittata z kurkami i cebulką.

frittata z kurkami

SKŁADNIKI:

    • 25 dag mrożonych kurek
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
    • 3 jajka
    • 100 ml mleka 3.5 %
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • sól do smaku
    • pieprz młotkowany z kolendrą
    • szczypiorek
    • PRZYGOTOWANIE:W rondelu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy wcześniej rozmrożone kurki i chwilkę dusimy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę doprawiamy solą, suszonymi pomidorami i dusimy aż cebulka się zeszkli. Układamy farsz w mini-formach do tarty. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem mleka i 1 łyżeczki skrobi kukurydzianej, odrobiny soli, dodajemy posiekany szczypiorek. Masę jajeczną wlewamy do formy i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty nastawionej na maksymalna moc, gdy frittata się napuszy wyjmujemy formę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca i doprawiamy młotkowanym pieprzem z kolendrą. Czynność powtarzamy 2 razy gdyż to jest porcja dla 2 osób a w mikrofalówce mieściła sie tylko jedna foremka. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

frittata z kurkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *